FAQ
-
Czy szkodliwe bakterie mogą wykształcić oporność w stosunku do probiotyków?
Nie, mikroorganizmy nie wykształcają oporności w stosunku do innych mikroorganizmów, a jedynie na działanie środków chemicznych. Probiotyczne środki czystości nie zawierają chemicznych substancji biobójczych, w związku z czym nie występuje problem oporności.
-
Czy probiotyki są bezpieczne?
Zdecydowanie tak. Probiotyki wykorzystywane w preparatach firmy Chrisal spełniają wszelkie międzynarodowe standardy bezpieczeństwa.
-
Dlaczego nie zaprzestać sprzątania, aby utrzymać naturalną mikroflorę?
W miejscach, gdzie przebywają ludzie i zwierzęta szybko gromadzi się brud, który dodatkowo obciąża środowisko mikrobiologiczne. Należy sprzątać, aby utrzymać odpowiednie warunki życia, i lepiej robić to z pomocą preparatów probiotycznych, niż chemicznych.
-
Jak Bacillus czyści powierzchnię patogennych bakterii?
Bakterie naturalnie komunikują się przez uwalnianie substancji chemicznych i dają sygnał innym bakteriom że są na powierzchni i potrzebują miejsca aby się rozwijać. Brak pożywienia na powierzchni umożliwia naszym bakteriom zająć jak największą powierzchnię. Można zadać pytanie: co dzieje się z bakteriami chorobotwórczymi? Należy zrozumieć że bakterie chorobotwórcze umierają kiedy brakuje pożywienia i nie ma biofilmu. I w taki sposób powierzchnia jest wolna od mikroorganizmów chorobotwórczych.
-
Dlaczego wzięliśmy,wykożystaliśmy tę konkretną bakterię ze wszystich nam znanych bakterii?
Bakterie z rodziny Bacillus są najbardziej badane przez naukowców na całym świecie dlatego my wiemy o nich wszystko co tylko jest możliwe. Jej wykożystanie poleciły nam najlepsze znane mikrobiologiczne instytuty. Bakterie te wymienione powyżej nie mutują pod wpływem antybiotyków i środków dezynfekujących, są zabijane. Więc nie ma sensu korzystać z naszych produktów ze środkami dezynfekcyjnymi. Po użyciu nie wykazują właściwości chorobotwórczych. Bacillus subtilis i Bacillus licheniformis są stosowane dla zwierząt: drobiu, trzody, bydła, ryb w celu zapobiegania i leczenia chorób układu pokarmowego etiologii bakteryjnej dysbakteriozy, infekcji płuc, zwiększenia wydajności produkcji zdrowego potomstwa, hamują wzrost mikroorganizmów chorobotwórczych i warunkowo chorobotwórczych.
-
Czy czyszczenie probiotyczne wymaga dużo pracy?
Nie więcej niż tradycyjne sprzątanie. Probiotyczne środki czyszczące używa się tak samo jak tradycyjnych produktów, co najmniej dwa razy w tygodniu, w celu osiągnięcia optymalnych rezultatów.
Poza korzyściami dotyczącymi aspektów mikrobiologicznych, probiotyczne środki czystości dają dodatkowe korzyści w postaci:
• Głębokiego czyszczenia: probiotyki usuwają brud i biofilm z głębokich warstw i szczelin podłoża.
• Kontroli brzydkich zapachów: odór wytwarzany jest najczęściej przez niepożądane bakterie, które zastępujemy nie powodującymi odoru probiotykami.
• Bezpieczeństwa stosowania: W przeciwieństwie do wielu środków chemicznych i dezynfekujących, produkty probiotyczne są całkowicie bezpieczne w użyciu.
• Korzyści dla środowiska: poza tym, że probiotyki są w 100% naturalne, to dodatkowo aktywnie wspierają proces oczyszczania wód. Są więc nie tylko przyjazne dla środowiska ale i korzystne dla jego odnowy.
Tworząc linie probiotycznych środków czystości, firma Chrisal zapoczątkowała rewolucję w zakresie czyszczenia i znalazła realne rozwiązanie problemu z opornością mikroorganizmów. Znakomite wyniki czyszczenia, bezpieczeństwo stosowania oraz korzyści dla środowiska naturalnego, zapewniają zrównoważoną sanityzację, której wszyscy dziś potrzebujemy.
W najbliższych latach technologia probiotyczna będzie wkraczać w nowe sektory gospodarki, dzięki czemu możliwe będzie budowanie zrównoważonej przyszłości. -
Jak długo naukowcy badali bakterie?
Nie jest tajemnicą że Bacillus subtilis dzięki wytwarzaniu antybiotyków i właściwości zdolności zakwaszania jest antagonistą patogennych mikroorganizmów chorobotwórczych i warunkowo chorobotwórczych, takich jak salmonella, stakfilokkoki, streptokkoki, drożdże, grzyby; produkują enzymy które usuwają produkty gnijącej tkanki; syntetyzowane aminokwasy, witaminy i immunologiczne czynniki. Ale problemem było to, że nie mogliśmy dostarczyć go do każdego rolnika, szpitala lub domu.
Ten problem został rozwiązany w 2003 roku, kiedy osiągnęliśmy stabilizację zarodników Bacillus w formie ciekłej i do tej pory nie zrobi tego żadna firma na świecie za wyjątkiem firmy Chrisal z siedzibą w Belgii. -
Dlaczego dopiero teraz firma BLAGO pojawiła się z produktem na polskim rynku?
Do chwili obecnej w Polsce nie było specjalistow w tej dziedzinie. Firma BLAGO posiada specjalistów którzy rozumieją jak stabilizowac środowisko nie tylko w kwestji mikrobiologii ale również w kwestji samego rolnictwa i panujacych tam problemów mikrobiologicznych. Specjaliści z BLAGO są w stanie wytłumaczyć, przekazać szczegółowe informację działania produktów ze zdobytego 9 letniego doświadczenia przez wprowadzanie i działanie produktów w różnych krajach świata.
Jesteśmy również na bieżąco i w stałym kontakcie z różnymi instytutami mikrobiologicznymi na świecie.